Μουσουλμάνοι, μετανάστες και άσυλο

Η στερεοτυπική σκέψη, οι γενικεύσεις, ο δογματισμός και η μισαλλοδοξία συνθέτουν το ρατσισμό.

Ένας άθρησκος για τις θρησκείες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τα θέματα των μεταναστών και των προσφύγων. Δύο τάσεις που αν και διαφορετικές, οι περισσότεροι τις αντιλαμβάνονται ως ίδιες.

Έπειτα, μελετώντας κάποια γραπτά σχετικά με τον Μωάμεθ και το κοράνι, διαπίστωσα την ομοιότητα του χριστιανισμού με το Ισλάμ. Μα αφού υπάρχουν τόσες ομοιότητες, γιατί διαφαίνεται εκατέρωθεν μίσος;

Το αστείο της υπόθεσης, είναι η θεώρηση των χριστιανών ότι είναι πολύ διαφορετικοί από τους μουσουλμάνους. Δεν διακρίνουν καμία ομοιότητα, τους νομίζουν θρησκευτικά αντίθετους. Οι μουσουλμάνοι δεν το έχουν τόσο αυτό. Το κοράνι ως μεταγενέστερο, έχει συμπεριλάβει πολλά στοιχεία της βίβλου και των ευαγγελίων. Ο Ιησούς, θεωρείται προφήτης για το Ισλάμ, και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός. Το όνομά του αναφέρεται στο κοράνι περισσότερες φορές απ’ ότι του Μωάμεθ.

Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, που βάση έχουν τη βίβλο –ιουδαϊσμός, χριστιανισμός, Ισλάμ- στην πραγματικότητα ταυτίζονται. Έχουν μάθει όμως, με γνώμονα τη θρησκεία να τρέφουν μίσος.

Αναρωτιόμουν γιατί τόση θρησκευτική έχθρα ενώ η ουσία τους είναι ίδια. Αλλά έπειτα θυμήθηκα ότι ορθόδοξοι-καθολικοί τα χάλασαν για μία φράση.

Πάντως, η έλλειψη πληροφόρησης παίζει και αυτή το ρόλο της. Είναι έντονο το φαινόμενο της ισλαμοφοβίας στη Δύση. Η ημιμάθεια πολλών χριστιανών, τους δίνει την εντύπωση ότι το Ισλάμ βασίζεται στο μίσος και την τρομοκρατία. Τμήμα της Δύσης, ζει με το φόβο ότι θα αντιμετωπίσει ένα τζιχάντ από φανατικούς μουσουλμάνους-ισλαμιστές. Τι σημαίνει αλήθεια το τζιχάντ; Όχι πάντως ιερός πόλεμος όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Η λέξη είναι αραβική, η έννοια της οποίας είναι η εσωτερική προσπάθεια για βελτίωση του εαυτού. Επίσης, το Ισλάμ όπως και οι άλλες δύο θρησκείες που προανέφερα, πυρήνα έχουν την αγάπη για τον πλησίον κι όχι το μίσος.

«λαθρο»μετανάστες, μετανάστες και πρόσφυγες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ο όρος «λαθρομετανάστης», εκτός από απάνθρωπος είναι και άτοπος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «λαθρομετανάστες», αλλά πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες.

«Δουβλίνο 2»

Βρίσκει τόσο συχνά αναφορά στο δημόσιο διάλογο, αλλά ελάχιστες φορές με την ορθή της σημασία. Η συνθήκη «Δουβλίνο 2», υπογράφτηκε το 2005 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο google, δεν βρήκα ούτε μία θετική αναφορά για τη συνθήκη αυτή, από κανένα «ενημερωτικό» site. Το κενό της πληροφόρησης και η κυριαρχία της παραπληροφόρησης είναι ευδιάκριτα.

Αρχικά να τονιστεί το εξής: η συγκεκριμένη συνθήκη δεν αφορά μετανάστες αλλά πρόσφυγες. Υπογράφτηκε στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου(ΚΕΣΑ) με στόχο την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και την εύκολη πρόσβαση στις διαδικασίες αίτησης ασύλου.

Έχει δημιουργηθεί μία ψευδή εντύπωση από τα κυρίαρχα media και τα κόμματα: ότι το «Δουβλίνο 2» ευθύνεται για την αύξηση των προσφύγων στην Ελλάδα. Η ανάθεση της ευθύνης στην Ε.Ε., υποβοηθάει να κρύψουν τη δική τους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι τεράστια.

Το «Δουβλίνο 2» υποχρεώνει τη χώρα που ο πρόσφυγας αιτήθηκε άσυλο, να εξετάσει την περίπτωση και να αποφασίσει να χρήζει ή όχι ασύλου. Αν αυτό χορηγηθεί, ο πρόσφυγας είναι ελεύθερος να κινηθεί σε όλη τη σέγκεν. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ενός άμεσου συστήματος χορήγησης ασύλου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις να είναι στο συρτάρι εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι εγκλωβισμένοι εδώ, ζώντας σε μία ημιπαράνομη κατάσταση προσμένοντας με υπομονή μια απάντηση από την ελληνική πολιτεία.

Σε περίπτωση που ο αιτών άσυλο φύγει από την Ελλάδα προς άλλη χώρα της Ε.Ε., βάσει της συνθήκες πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό εδώ και χρόνια έχει καταργηθεί στην πράξη από τις υπόλοιπες χώρες. Δεν επιστρέφουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, λόγω της συστηματικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος προς αυτούς. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναφέρει σε έκθεσή της το 2009:

Στους πρώτους δέκα μήνες του 2009 υπήρξαν 7.857 αιτήματα για επιστροφές ατόμων από κράτη μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα, η οποία συμφώνησε να δεχτεί 2.770 ανθρώπους. Τελικά πραγματοποιήθηκαν συνολικά 995 επιστροφές.[i]  Η έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Αμνησία κατέδειξε ότι, μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, τα άτομα αυτά (σύμφωνα με τη γενική μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα)  αντιμετωπίζουν σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστώντας απαράδεκτη επί του παρόντος τη συμπερίληψη της χώρας στο σύστημα επιστροφών του Δουβλίνου ΙΙ.

Ευτυχώς, η ευρωπαϊκή επιτροπή χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου τη σύσταση συστήματος χορήγησης ασύλου το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του καλοκαιριού.

Leave a comment